Cesnak medvedí (Allium ursinum)

Beňo, P., Gállová, Ľ., Rek, P.

korešpondencia: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.


Súhrn

Netreba dbať na protesty ľudí, zjesť denne jeden až dva strúčiky cesnaku je zdraviu prospešné. Prostriedku proti počarovaniu, najúčinnejšej ochrane pred upírmi – cesnaku sa vždy pripisovali nadprirodzené účinky. Ľudia už dávno zistili, že má zázračné antibakteriálne účinky, znižuje tlak, podporuje chuť do jedla či lieči tráviace ústrojenstvo.

Za dobré liečebné účinky cesnaku sú zodpovedné sírne zlúčeniny, najmä alicín, ktoré zároveň zapríčiňujú typický cesnakový zápach. Práve tieto zlúčeniny preslávili cesnak antibakteriálnym a antivírusovým pôsobením. Antibiotický účinok sa pripisuje tiosulfinátom, látkam, ktoré vznikajú pôsobením enzýmov. Predpokladá sa, že sú účinné aj v prevencii proti rakovine. Antivírusové pôsobenie cesnaku sa ocení najmä v období chrípok, pri prechladnutí či pri iných chorobách dýchacích ciest.

Kľúčové slová: cesnak medvedí, antibakteriálne a antivírusové účinky, alicín, detoxikácia

 

Abstract

There’s no need to pay attention to the protests of people. Eating one or two cloves of garlic per day is beneficial to health. Garlic, as the most effective protection against vampires and witchcraft has always been attributed to have supernatural effects. People have found out long time ago that garlic has miraculous antibacterial effects, reduces blood pressure, promotes appetite or treats digestive tract.

Sulfur compounds, mainly allicin are responsible for positive therapeutic effects of garlic and also cause the typical garlic odor. These compounds are responsible for famous antibacterial and antiviral properties of garlic. Antibiotic effect is attributed to thiosulfinates, which are substances formed by the enzyme activity. It is assumed, that they are also effective in preventing cancer. Antiviral attributes of garlic are especially appreciated in cases of flu, cold or other respiratory diseases.

Key words: ramsons, wild garlic, antibacterial and antiviral effects, allicin, detoxification

 


Stiahnuť / Pozrieť ČLÁNOK (PDF)    |      Stiahnuť / Pozrieť časopis (PDF)